maandag 10 september 2007

Bedenker van de IFS Business Case, Maarten van Rijn

Zo maar een normale werkdag op de NHTV als docent logistiek. Achter je PC, bezig met de voorbereiding van colleges voor onze studenten. Telefoon; “Meneer Van Rijn, wij hebben op de website gezien dat u een logistiek simulatiespel heeft, kunnen wij daar gebruik van maken?”
Dat was wat je noemt met de deur in huis vallen. Twee keer slikken en dan eens vragen “wat” en “hoe”. Dan hoor je over een softwarebedrijf dat logistieke software maakt voor productie-omgevingen en dat ze nieuwe mensen willen werven met een ludieke actie; een rally door NW Europa en een business case. En voor dat laatste belde ze!
Tja….., leuk zeg ik geen nee, toch? “Kom maar langs, laat ik zien wat we hebben”.
Een paar dagen later zat ik aan tafel met Renske van der Weijden van IFS Benelux en bespraken we de mogelijkheden voor het simulatie spel. Binnen de opleiding (NHTV logistiek) spelen we het spel, al een aantal jaren, met eerstejaars studenten. Een opdracht waar de studenten zo’n acht weken mee stoeien; ontwerp een fabriek voor Blokko (lego) torens”, onder het motto; “Wie verovert de torenmarkt”.
Met enige aanpassingen was het spel prima geschikt te maken voor de vraag van de klant. Een business case voor de selectie van nieuwe medewerkers. Echter, de case zou worden uitgevoerd midden in de vakantie en ook nog eens in Engeland, of dat een probleem was? Het toeval wilde dat ik vakantie in Engeland had gepland en dat de locatie redelijk in de buurt van mijn vakantie adres lag. Dus…………geen probleem!

Op 10 augustus trof ik 17 enthousiaste deelnemers aan de rally aan. ‘Ben die man van die torens’, vijandige blikken keken me aan. “Wie verzint er zo iets?”. Maar de gezichten verraden een heel andere sfeer. Tijdens mijn eerste kop koffie (na 3 uur rijden zeer welkom!) kwam ze al om raad vragen. Hoe zou je…….?, kun je ook……? En zoals een goed docent / consultant betaamt geen antwoorden gegeven maar ze zelf laten nadenken!

Tijdens de simulatie is er werkelijk geweldig gewerkt. De drie ‘bedrijven’ beconcurreerden elkaar op alle terreinen. Klanten wilden uiteraard de producten die de bedrijven leverden meer wel snel, de toeleveranciers hadden geen voorraad, doorlooptijden werden niet gehaald, informatie was onvoldoende, documenten onvolledig.
De werkelijkheid in een notendop!

Het heeft me blij verrast dat de deelnemers in zo’n korte tijd van voorbereiding (10-12 uur) de case aardig hebben gekraakt, complimenten! Het heeft me tevens verrast dat ze zich werkelijk in het zweet hebben gelopen (het zijn net onze eerstejaars) en dat de medewerkers van IFS er zo’n plezier aan hebben beleefd.

Uiteindelijk hebben de verschillende fabrieken hun resultaten gepresenteerd aan de jury en aan elkaar. In de meeste gevallen waren de bedrijfsdoelstellingen behaald en is er een goede winst gemaakt!
Na afloop heb ik, met plezier, mijn bevindingen mogen terugkoppelen naar alle deelnemers en medewerkers. Hele leuke dingen gezien, commerciĆ«le geniĆ«n (verkopen zonder problemen hun schoonmoeder), leidinggevende talenten, beheerders en IT specialisten! Ik heb er met veel plezier naar mogen kijken, wie weet………..

Maarten van Rijn

NHTV; docent logistiek,

www.nhtv.nl

MB advies en training; senior consultant, www.mbadvies.nl